Psychologisch onderzoek CBR

De term psychologisch onderzoek is niet juist wanneer wordt gedoeld op het CBR onderzoek naar de rijgeschiktheid. Een psychologisch onderzoek is het niet. Het gaat om een psychiatrisch onderzoek dat ook verricht dient te worden door een psychiater.

Psychologisch onderzoek vs psychiatrisch onderzoek

Het verschil tussen een psychologisch en psychiatrisch onderzoek zit in de reikwijdte van het onderzoek. Bij een psychologisch onderzoek wordt gekeken naar de eventuele problemen die een normaal functioneren in de weg staan. Een psychologisch onderzoek wordt verricht door een psycholoog. Een psychiatrisch onderzoek wordt daarentegen verricht door een psychiater. De psychiater onderzoekt de betrokkene op de aanwezigheid van een ziekte van de geest, waaronder ook de verslaving van alcohol wordt begrepen. Alcoholverslaving kan zich uiten in misbruik van alcohol of alcoholafhankelijkheid.

Onderzoek

Het CBR onderzoek naar de rijgeschiktheid wordt dus uitgevoerd door een psychiater, en niet door een psycholoog. In de praktijk is de psychiater echter slechts kort betrokken bij het CBR onderzoek. Het CBR onderzoek naar de rijgeschiktheid bestaat uit  vier onderdelen:

  1. Bloedonderzoek
  2. Lichamelijk onderzoek
  3. Psychiatrisch onderzoek
  4. Vraaggesprek

Alleen bij het derde onderdeel komt de psychiater kort bij u. De overige onderdelen van het onderzoek worden vaak verricht door een verpleegkundige en/of arts.

> Meer informatie inhoud CBR onderzoek naar de rijgeschiktheid

 

Uzelf goed voorbereiden op het onderzoek?
Ontvang direct onze informatiebrochure in uw mailbox
Bestel brochure