Veelgestelde vragen over Eigen verklaring CBR

De verschillende procedures bij het CBR leiden vaak tot onduidelijkheid. Zo ook de eigen verklaringsprocedure van het CBR. Wij zullen hier enkele veelgestelde vragen beantwoorden.

Wanneer moet ik een eigen verklaring aanvragen bij het CBR?

Eigenlijk al voor het doen van rijexamen moet u een eigen verklaring invullen. In dat geval zal het geen problemen opleveren, en krijgt u de eigen verklaring al snel.

Wanneer uw rijbewijs door het CBR ongeldig is verklaard, kunt u via de eigen verklaringsprocedure het rijbewijs terug (proberen) te krijgen. Indien het rijbewijs ongeldig was verklaard wegens rijden onder invloed van alcohol of drugs, kunt u na een jaar een formulier “eigen verklaring” invullen en naar het CBR toesturen om zo het rijbewijs weer terug te krijgen. U krijgt dan eerst een onderzoek bij de psychiater.

Ook om medische redenen die van invloed kunnen zijn op de rijgeschiktheid, kunt u te maken krijgen met de eigen verklaringsprocedure van het CBR

Hoe moet ik een eigen verklaring aanvragen?

De eigen verklaring kunt u aanvragen via Mijn CBR, of bij uw gemeente. Het gaat om een standaardformulier met 10 vragen die u naar waarheid dient te beantwoorden. Vult u op een van de vragen “ja” in als antwoord, dan zult u voor dat onderdeel een nader onderzoek moeten ondergaan. Wanneer u bijvoorbeeld bij vraag 4 invult dat u in het verleden een alcohol- of drugsprobleem hebt gehad, of dat uw rijbewijs om die reden eerder ongeldig is verklaard, dan moet u een onderzoek ondergaan bij een psychiater.

Wat zijn de kosten voor een eigen verklaring?

De kosten voor de het indienen van de eigen verklaring vallen mee. U moet rekening houden met een bedrag van ongeveer €25,00. Maar daar bovenop krijgt u ook nog de kosten van het onderzoek, die weer afhankelijk zijn van het soort onderzoek dat moet worden verricht. B

Wat houdt de eigen verklaring van het CBR precies in?

De eigen verklaring zelf is niet meer dan een standaardformulier met tien vragen die moet invullen. Beantwoordt u een van de vragen met “ja” dan krijgt u een nader onderzoek van een deskundige. Dat kan bij een neuroloog zijn, een psychiater, of een oogarts.

Het onderzoek verschilt natuurlijk afhankelijk van de reden waarom u onderzocht moet worden en bij welke deskundige u moet verschijnen.

Hoe kunt u zich voorbereiden op het onderzoek bij de psychiater?

Wanneer uw rijbewijs door het CBR ongeldig is verklaard vanwege alcoholmisbruik of drugmisbruik, kunt u na een jaar (na de stopdatum) het rijbewijs terug proberen te krijgen door het indienen van een eigen verklaring bij het CBR. Na het indienen van de eigen verklaring zult u door het CBR opnieuw worden doorgestuurd naar een psychiater voor een onderzoek. Juist nu u de vorige keer kennelijk als alcoholmisbruiker of drugsmisbruiker bent aangemerkt, is het belangrijk dat u zich dit keer extra goed voorbereidt op het onderzoek om te voorkomen dat u nog een jaar uw rijbewijs kwijt bent.

Wij hebben speciaal voor het onderzoek bij de psychiater in het kader van de eigen verklaringsprocedure een informatiebrochure opgesteld om u goed voor te bereiden op wat u te wachten staat. In de informatiebrochure leggen wij u uit wat u moet doen om ervoor te zorgen dat uw bloed- of urinewaarden goed zijn, welke vragen u kunt verwachten van de psychiater, en met name ook om welke reden de vragen worden gesteld, zodat voorkomen kan worden dat u in de strikvragen tuint, en waar u op moet letten bij het lichamelijk en verdere psychiatrisch onderzoek.

U kunt de informatiebrochure hier bestellen.

Uzelf goed voorbereiden op het onderzoek?
Ontvang direct onze informatiebrochure in uw mailbox
Bestel brochure